Padlófűtés

A tradicionális padlófűtés és a fűtőfólia

A padlófűtés régi ismerősünk, leginkább panelépítményekben és –lakásokban található meg. Szinte mindenki élt már olyan környezetben, ahol ezen a módon oldották-oldják meg a helyiségek felmelegítését. Vannak előnyei, hátrányai – és vannak olyan tulajdonságai, amelyeken a harmadik generációs intelligens fűtőfólia technológiája képes javítani is.Padlófűtés
A padlófűtés az egyik legősibb fűtési módszer, már az ókorban alkalmazták, igazán elterjedtté azonban csak a 20. században vált. A hőt lentről felfelé sugározza, tehát értelemszerűen a padlóhoz legközelebb van a legmelegebb, míg a mennyezet felé haladva egyre kisebb a hőmérséklet. A költségesebb rendszerek közé tartozik, éppen ezért használják leggyakrabban lakótömbökben vagy társasházakban. Előnye viszont, hogy például a kazános-radiátoros, gázzal működő megoldáshoz képest sokkal nagyobb kiterjedésű területen adja át a hőt (a fűtőcsőben keringő meleg vízhez képest, amelynél csak a cső igen kis felületén történik mindez).

Hogyan reformálja meg a padlófűtést a fűtófóliás technológia?

Fontos, hogy egyenletesebb hőeloszlást biztosít, kisebb a különbség a padló szintjének hőmérséklete és a magasabb levegő között. Az infrasugárzásnak köszönhetően nem csak, hogy takarékosabb, hatékonyabb, de az emberi szervezetre jótékony hatással bíró hullámhosszt is kibocsát, antibakteriális hatása igazolt. Emellett nem fűti túl a padlót és a port sem kavarja, nem képez úgy porréteget, mint ahogyan az a szokványos padlófűtésnél bizony előfordulhat, mivel nem generál légmozgást.Padlófűtés Az új, harmadik generációs fóliának köszönhetően akkor sem kell aggódnunk, amennyiben túlmelegedés lépne fel: ha például tárggyal érintkezik a földön, hiszen önszabályozó tulajdonsága révén észleli a jelenséget, és ennek megfelelően egyenlíti ki a felület hőmérsékletét. Így nem kell törnünk a fejünket a bútorok elhelyezésével kapcsolatban sem.

PadlófűtésAz adott padlóburkolatnak megfelelően különböző rétegrendekkel fektetjük le az infrafóliákat, amelyek kivételes vékonyságuknak köszönhetően alig vesznek igénybe helyet, és beszerelésük is jelentősen könnyebb, mint a hagyományos fűtésrendszereké, nem utolsó sorban az áruk is sokkal kedvezőbb.

Az infrafólia nem csak hogy feltölti a padlót, hanem egyúttal ideális állapotú, egyenletes sugárzást is biztosít az egész rendszeren belül. A levegő ezáltal a leghatékonyabb módon van felhevítve a padló, vagy a fal felülete által, melyek a felhasznált energiát egyben tárolják is, vagyis a rendszer felettébb alacsony költségekkel működik.

Rétegrendek padlófűtés esetén

Szőnyegpadló

Padlófűtés Padlószőnyeg / linóleum
Burkoló lemez Rigidur
Földelő háló
PE fólia
Fűtőfólia
Hővisszaverő fólia
Hőszigetelés
Aljzatbeton

Laminált parketta

Laminált padlólap
Texizol
Burkoló lemez Rigidur
Földelőháló
PE fólia
Fűtőfólia
Hővisszaverő fólia
Hőszigetelőréteg
Aljzatbeton

Tömör fa – parketta

Parketta
Burkoló lemez Rigidur / OSB lap
Földelőháló
Keresztborda
PE fólia
Fűtőfólia
Hővisszaverő fólia
Hőszigetelőréteg
Aljzatbeton

Hidegburkolat

Járólap / csempe
Ragasztó
Rigidur
Földelőháló
PE fólia
Fűtőfólia
Hővisszaverő fólia
Hőszigetelőréteg
Aljzatbeton